Mole kuchenne są charakterystyczne. Mają szaro-brązowe skrzydła i uwielbiają przebywać w kuchennych szafkach. Potrafią uprzykrzyć życie i bardzo szybko się rozmnażają. Warto pójść z nimi na wojnę i na stałe wyrugować je z własnego mieszkania. Do pozbycia się moli można stosować gotowe produkty chemiczne, ale są one szkodliwe dla zdrowia. O wiele lepiej stosować naturalne metody, aby pozbyć się pasożytów przyniesionych do domu razem z zakupami. Mole spożywcze to dokuczliwe owady, które potrafią utrudnić życie i nie dają się wyrugować. Warto jednak wydać wojnę takim pasożytom. Nowo nabyte produkty spożywcze dobrze jest włożyć do zamrażarki, aby pozbyć się z nich potencjalnych larw.
Na pewno należy dokładnie posprzątać szafki kuchenne w domu i wyrzucić z nich wszelkie zbędne produkty, w których mole mogły się zadomowić, przy okazji warto pozbyć się przeterminowanych produktów, które nie nadają się już do jedzenia, robiąc w ten sposób przegląd. Po wyrzuceniu zbędnych rzeczy szafki należy dokładnie umyć ciepłą wodą z mydłem lawendowym. Jest to dobre rozwiązanie, bo pozwala pozbyć się larw moli spożywczych z zakamarków szuflad i szafek. Do szafek wstawia się naczynie z gorącą wodą z octem, zamyka się szafki i czeka aż woda wystygnie. Po kilku godzinach naczynie usuwa się, wodę wylewa się. Operację powtarza się kilkakrotnie, aby mieć pewność, że mole na pewno zniknęły. Kolejnym etapem jest ułożenie w szafkach suszonej lawendy, goździków, anyżu, wanilii, mięty i liści laurowych. Takie rośliny doskonale odstraszą mole kuchenne. Suszona cytryna lub pomarańcza także odstrasza mole spożywcze. Można także stosować waciki nasączone olejkiem waniliowym lub eukaliptusowym. Warto usunąć otwarte opakowania kaszy, cukru lub mąki, bo w nich lubią gnieździć się mole spożywcze. Czystość oraz zapachowe substancje pozwalają znakomicie tępić spożywcze mole. Najgorzej jest, gdy w szafkach są obecne okruchy jedzenia, bo mole będą miały pożywkę, która na pewno bardzo się im spodoba. Pułapki na mole spożywcze mają w sobie feromony. Są one skuteczne, nie szkodzą ludziom, dostępne są w dobrych sklepach chemicznych. Pułapki na mole spożywcze to dobry pomysł, ale tylko te z feromonami, nie nasycone szkodliwymi dla człowieka chemikaliami. Jeśli w pudełkach z kaszą, ryżem czy mąką zauważone zostaną mole spożywcze to natychmiast należy wyrzucić takie produkty. Nie zje się ryżu z larwami moli, a pozostawienie opakowań w domu sprawi, że mole nadal będą się mnożyły. Na to absolutnie nie można pozwolić. Kasze, ryże czy mąki lepiej przesypać do szklanych albo plastikowych pojemników. W ten sposób nie zalęgną się w nich żadne mole. Jest to sprawa jak najbardziej oczywista oraz pewna. Pudełka po takich produktach powinny wylądować w koszu na śmieci. Mole spożywcze można wygonić ze swojego domu i nie pozwolić im wrócić. Co trzy miesiące warto powtarzać taką operację, aby dom był wolny od moli i czysty.